In een tijd waar video een steeds vastere plaats lijkt in te gaan nemen in het onderwijs en iedereen het lijkt te hebben over flipping the classroom komen er in hoog tempo gratis online tools op de markt.
EDpuzzle is er zo één.
Vaak sta je tijdens een les zaken uit te leggen aan de hele groep die ook prima via video aan te bieden zijn/ aangeboden worden. Als je dergelijke video’s als huiswerk opgeeft houd je tijdens de les dikwijls meer tijd over voor het laten uitvoeren van (groeps-) opdrachten, discussies en verdieping. Dat betekent dat je die les bij aanvang wel moet checken of de stof via video begrepen is.
Je kunt natuurlijk bij aanvang van de les een peiling uitvoeren of het begrepen is; daar zijn namelijk ook gratis heel handige online response systemen voor beschikbaar, zoals GoSoapBox: je projecteert een aantal vragen op het grote scherm en de studenten/leerlingen geven (eventueel anoniem) antwoord op die vragen middels hun mobieltje/tablet/laptop waarna direct grafisch inzichtelijk wordt gemaakt in hoeverre de vragen goed beantwoord worden c.q. het huiswerk (video) goed begrepen is. Maar dit proces kost je ook weer kostbare lestijd.
EDpuzzle maakt het zeer eenvoudig mogelijk om met behulp van een link naar een zinvolle video op één van de vele online videoplatformen als Youtube, Vimeo, etc) of na het uploaden van een eigen video zo’n video bijvoorbeeld in te korten en op de tijdlijn op diverse momenten de video te voorzien van geschreven commentaar, meerkeuzevragen en open vragen. Ook kun je bijvoorbeeld het hele filmpje zelf inspreken (voice-over) om bijvoorbeeld een ingesproken vertaalde versie aan te bieden of hier en daar audio-notes te plaatsen (korte mondelinge toelichtingen op zaken die je op dat moment in video ziet). De video stopt op zo’n plek en toont commentaar, vraag of laat audio-note horen.
Als docent kun je binnen het systeem classes aanmaken en assignments. Zodra leerlingen/studenten de video’s bekijken en vragen beantwoorden, dus thuis bijvoorbeeld, worden die zaken keurig voor een docent geregistreerd en in een mooi overzicht beschikbaar gemaakt. De docent ziet in 1 oogopslag wie de video (niet) heeft bekeken en welke onderwerpen goed/slecht begrepen worden. Kost de docent maar 1 minuut en kan dan direct wat extra uitleg geven over de vragen die niet zo goed beantwoord werden.
Dat lijkt op dubbele winst: lestijdwinst voor docent en activerend leren voor leerlingen/studenten.
- Een voorbeeldfilmpje van ruim 1 minuut. Je kunt de opdrachten in deze modus niet beantwoorden maar wel steeds op continue drukken. https://edpuzzle.com/media/543fcea28c397aed0a7ddd13
- Een mooie PDF-file ,met 12 slides over hoe e.e.a. werkt: https://www.dropbox.com/s/x9o5w3pwmhm2wge/Workshop_English.pdf
Ben benieuwd naar jouw reactie, die je als comment op deze post kunt geven.
Oh ja, ik zou bijna de URL van de website vergeten: http://www.edupuzzle.com
P.S. Een uitgebreidere uitleg over het onderwerp van mijn voorbeeldfilmpje, Augmented Reality, kun je vinden in een eerder bericht van mij: http://iclonicto.weblog.leidenuniv.nl/2009/01/25/foto-s-maken-zich-los-van-papier-en-kome/