Foto’s maken zich los van papier en komen tot leven

ofwel Beyond Reality. Hans Wisbrun tipte me deze vorige week.

Download en installeer een stukje software, houd een pagina voor je webcam: een foto op die pagina wordt een driedimensionaal object of die foto gaat over in een filmpje.

Misschien staat het allemaal nog in de kinderschoenen en loopt het niet altijd even soepeltjes, maar dat zal wel weer een kwestie van een beetje tijd zijn. Papier tot leven brengen, dat wil toch iedereen in het onderwijs? Of is deze ontwikkeling net te laat nu steeds meer scholen besluiten het boekenpakket af te schaffen en daarvoor in de plaats op digitale leermiddelen over te gaan?

Ik nodig je uit een reactie op deze post te plaatsen nadat je het filmpje even bekeken hebt. Het zou natuurlijk heel mooi zijn als jij in jouw reactie een concrete onderwijstoepassing vermeldt waarvoor jij denkt dat deze technologie prima geschikt is.

Ik doe een voorschotje, dicht bij huis: een afbeelding van de stelling van pythagoras in een wiskunde boek verandert in een kort filmje waarin de stelling wordt uitgelegd en waarin praktische toepassingen getoond worden.

In mijn filmpje zie je een mooi voorbeeld van een toepassing voor een driedimensionaal object,

Kijk in dit filmpje hoe het programmablad van Veronica al gebruik maakt van deze technologie. En… je hoeft geen lid te worden van deze omroep om zelf al ervaring op te doen: op de site van de ontwikkelaars staat de benodigde gratis software en een aantal PDF’s die je  kunt gebruiken om zelf dit uit te testen.

Wat bedenken mensen toch leuke dingen..en waar/wanneer houdt dit op? Nooit!

3 thoughts on “Foto’s maken zich los van papier en komen tot leven

 1. Pingback: EDpuzzle: video interactief maken | ICT&O Blog Karel Roos ICLON

 2. Ik verkeer tegenwoordig in wat andere kringen (FabLab, Waag Society; ergens tussen Kunst, ICT en onderwijs/wetenschap). Ik probeer een brug te vormen van en naar het onderwijs.

  Met het door Karel beschreven (en mooi in beeld gebrachte) verschijnsel maakte ik vorige week kennis. Het heet inderdaad Augmented Reality. Meer weten? Mail gerust.

 3. Je hebt er een mooi filmpje van gemaakt! Verstandig om de Flip op een statiefje te zetten. Ik probeerde het uit de hand te filmen:
  http://www.karssenberg.nl/weblog/2008/11/toveren-vanaf-papier.html

  Je vraagt om voorbeelden.
  Wat dacht je van boeken waarin de werking van allerlei machines wordt uitgelegd, zoals en tweetaktmotor of ga zo maar door. Als een student een werkend voorbeeld wil zien loopt hij even met de illustratie uit het boek naar de pc met webcam en het model gaat bewegen. Ideaal op scholen met weinig computers. Zo neemt een student niet constant een computer in beslag terwijl hij alleen maar zit te lezen. Pas wanneer hij de mogelijkheden van een computer écht wil uitnutten houdt hij het boek voor het scherm met als gevolg extra uitleg en demo.
  Overigens heet het begrip waar we het hier over hebben augmented reality. Beyond reality is een van de vele bedrijven die er wat mee doet…

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.