Cloudcomputing in het onderwijs

Vorig week donderdag heb ik aan een ontzettend interessant Surfnet-Seminar deelgenomen over Cloudcomputing in het onderwijs

Cloud computing is het leveren/gebruiken van schaalbare en “elastische” diensten die via internet worden aangeboden. Het betreft standaard diensten, die door de gebruiker zelf in te richten zijn en waarvoor wordt betaald naar gebruik.

Steeds meer ICT diensten worden via het Internet aangeboden, waarbij het afnemen van die diensten eigenlijk niets meer vraagt dan een browser. Je hoeft dus verder niets te installeren. Telebankieren via het web doen we al lang. Microsoft en Google bieden het onderwijs gratis samenwerkingsomgevingen. Vele andere online voorbeelden zijn te noemen.

Ik wil e.e.a. met jullie delen middels de volgende links:

Slideshare: http://www.slideshare.net/SNKN-CloudComputing/presentations

Weblectures: http://linkd.in/m51tjD
Mijn persoonlijke weblecture-aanraders:
* Cloud Computing een kans voor het onderwijs?! – Michael van Wetering (CTO, Kennisnet)
* Leeuwenborgh Opleidingen: de gebruiker vraagt steeds meer flexibiliteit – Ludo Cuijpers (Directeur ICT Leeuwenborgh opleidingen)

Verder een link naar een zeer interessante publicatie van het SURFnet/Kennisnet programma: Cloudcomputing in het onderwijs: minder zorg om techniek, meer profijt van ICT

Mijn conclusie van die dag:
Het is niet meer de vraag of, maar wanneer en in welke mate gaan we in de cloud. Er moeten nog wel heel wat vragen beantwoord worden zoals bijvoorbeeld vragen met betrekking tot privacy, contracten met cloudleveranciers en noem maar op. Het zal niet binnen 2 jaar een feit zijn, maar we realiseren ons waarschijnlijk bij lange na niet wat voor impact the cloud over 10 jaar zal hebben voor ons onderwijs en daarom kunnen we maar beter nu al alle antwoorden zien te vinden op alle vragen die er al liggen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.