Gratiz ZOEP

Nu ons proefabonnement van de UB op Academia (zie mijn post van 16-9 j.l.)nog actief is maak ik maar gelijk even gebruik om naar ZOEP te kijken.

Indien je een Surfgroepenaccount hebt op basis van je emailadres van de Universiteit Leiden kun je met je Surfgroepen account inloggen op ZOEP: Het ZoEp-project (Zoekprofiel docenten koppelen aan Elektronische Programmagids) is een samenwerkingsproject van de VU, Hogeschool Windesheim en de Universiteit van Tilburg.

Doelstelling: Met behulp van een tool efficiënter en gebruikersvriendelijker digitale video in hoger onderwijs aanbieden. Waarbij de gedachtegang is dat de docent videomateriaal ontvangt in plaats van zoekt. Tijdens dit project wordt onderzocht of dit instrument werkelijk leidt tot toename van streaming media in onderwijs.

In grote lijnen

  1. Via Profiel bewerken maak je een selectie van 1 of meer wetenschapsgebieden, deelgebieden en selecteer je standaardtrefwoorden of voeg je zelf trefwoorden toe
  2. Op basis van bovenstaande selecties verschijnen er bij Mijn aanbod filmpjes die aan die selecties voldoen. Deze films komen uit Academia en zijn vaak journaaluitzendingen, documentaires e.d.
    Je kunt die filmpjes  stuk voor stuk bekijken en eventueel bewaren via Bewaar aflevering. Ze komen dan bij Mijn Collecties te staan.
    Doordat je dus een selectie hebt gedefinieerd zullen er in de toekomst dus ook echt alleen maar nieuwe filmpjes in Mijn aanbod verschijnen die binnen jouw interessegebied vallen
  3. Door bij 2. een film als aflevering te bewaren verschijnt hij bij Mijn Collecties. Binnen Mijn collecties kun je in de betreffende filmjes fragmenten markeren, selecteren en onder een door jou zelf opgegeven naam opslaan.
  4. Via Fragmenten kun je de URL’s van die fragmenten kopieren en bijvoorbeeld in Windows Media Player plakken of de bijbehorende ASX file downloaden. Als je dan op die ASX-file dubbelklikt wordt de juiste mediaplayer gestart en wordt het fragment op de streaming server gestart.  Zo kun je dus je eigen fragmenten eenvoudig hergebruiken.
    Je kunt ze overigens ook van metatdata (tags) voorzien en delen met andere collega’s/ZOEP-gebruikers. En daarmee is ZOEP ook nogeens "sociaal"/web2.0.

Ga maar eens inloggen (zolang onze proeflicentie op Academia nog actief is) op http://zoep.windesheim.nl/devportal/login.php en gebruik dus je inlog-gegevens van Surfgroepen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.