Zie blog van Patrick Klaassen
Monthly Archives: October 2008
The Flip: da’s pas hip
Vanmiddag ontmoette ik Tom Visscher van Inholland tijdens het expertise-seminar Surfmedia Core. Wij gaan samen het komende jaar Surfmedia trainingen verzorgen voor Surfnet.
Tom begon tijdens ons gesprek vrij snel al met enthousiaste ideeen over hoe we misschien onze trainingen zouden kunnen gaan inrichten. Daar zou zeker ook The Flip een rol in kunnen gaan spelen.
The Flip is een video camera in zakformaat met één grote rode knop. Vroeger had ik zo’n fototoestelletje. Prijs? $150 =€ 118
Thuisgekomen dook ik natuurlijk gelijk achter mijn PC en vond het volgende filmpje op Youtube, waarin van David Pogue van New York Times Technology een recentie geeft: Bekijk het filmpje van 4,5 minuten en oordeel zelf.
IK WIL OOK ZO’N DING!
Wil je nog meer weten ga naar: http://www.theflip.com
Virus, worm of bot
Dit is een gratis dienst van de Nederlandse overheid.
Waarschuwingsdienst.nl is een bron van informatie over veilig internetten en geeft voorlichting en adviezen over computerbeveiliging. Daarnaast waarschuwt deze dienst tegen computervirussen, wormen en beveiligingslekken in software.
Op deze site vond ik een filmje van 5 minuten dat heel aardig beschrijft aan welke gevaren jouw PC blootgesteld is zodra je niet actief aan beveiliging doet.
eLene: een online Teacher Training Centre
Collega Marja Verstelle gaf me de volgende site-tip:
"Het eLene Teacher Training Centre is een online Centre waarin materiaal is opgenomen dat docentenopleiders of docenten zelf kunnen gebruiken voor professionalisering op het terrein van ICT in het onderwijs. Het materiaal is beschikbaar via de website en vrij te gebruiken. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld wiki’s, blogs, video’s en podcasts. Het materiaal in het online Centre bestaat uit handleidingen, tools, voorbeeld workshops, voorbeeld leerplannen, vragenlijsten etc."
Digiborden in het onderwijs
In navolging op het smartboard-youtube filmpje van 7-2-08 nu dan dé website over digiborden voor docenten en ict-coördinatoren in het voortgezet onderwijs.
Nu we bij ICLON een Starboard overwegen aan te schaffen voor in onze grote vergaderzaal is het misschien handig om even wat breder op de digiboard materie in te "zoomen". Alle aspecten op een rijtje. Van aanschaf-selectiecriteria tot functionaliteiten en onderwijsvoorbeelden.
Gratiz ZOEP
Nu ons proefabonnement van de UB op Academia (zie mijn post van 16-9 j.l.)nog actief is maak ik maar gelijk even gebruik om naar ZOEP te kijken.
Indien je een Surfgroepenaccount hebt op basis van je emailadres van de Universiteit Leiden kun je met je Surfgroepen account inloggen op ZOEP: Het ZoEp-project (Zoekprofiel docenten koppelen aan Elektronische Programmagids) is een samenwerkingsproject van de VU, Hogeschool Windesheim en de Universiteit van Tilburg.
Doelstelling: Met behulp van een tool efficiënter en gebruikersvriendelijker digitale video in hoger onderwijs aanbieden. Waarbij de gedachtegang is dat de docent videomateriaal ontvangt in plaats van zoekt. Tijdens dit project wordt onderzocht of dit instrument werkelijk leidt tot toename van streaming media in onderwijs.
In grote lijnen
- Via Profiel bewerken maak je een selectie van 1 of meer wetenschapsgebieden, deelgebieden en selecteer je standaardtrefwoorden of voeg je zelf trefwoorden toe
- Op basis van bovenstaande selecties verschijnen er bij Mijn aanbod filmpjes die aan die selecties voldoen. Deze films komen uit Academia en zijn vaak journaaluitzendingen, documentaires e.d.
Je kunt die filmpjes stuk voor stuk bekijken en eventueel bewaren via Bewaar aflevering. Ze komen dan bij Mijn Collecties te staan.
Doordat je dus een selectie hebt gedefinieerd zullen er in de toekomst dus ook echt alleen maar nieuwe filmpjes in Mijn aanbod verschijnen die binnen jouw interessegebied vallen - Door bij 2. een film als aflevering te bewaren verschijnt hij bij Mijn Collecties. Binnen Mijn collecties kun je in de betreffende filmjes fragmenten markeren, selecteren en onder een door jou zelf opgegeven naam opslaan.
- Via Fragmenten kun je de URL’s van die fragmenten kopieren en bijvoorbeeld in Windows Media Player plakken of de bijbehorende ASX file downloaden. Als je dan op die ASX-file dubbelklikt wordt de juiste mediaplayer gestart en wordt het fragment op de streaming server gestart. Zo kun je dus je eigen fragmenten eenvoudig hergebruiken.
Je kunt ze overigens ook van metatdata (tags) voorzien en delen met andere collega’s/ZOEP-gebruikers. En daarmee is ZOEP ook nogeens "sociaal"/web2.0.
Ga maar eens inloggen (zolang onze proeflicentie op Academia nog actief is) op http://zoep.windesheim.nl/devportal/login.php en gebruik dus je inlog-gegevens van Surfgroepen.