Na mijn eerste post in februari 2016 over Virtual Reality vond ik het nu maar weer eens tijd worden om dit thema weer eens voor het voetlicht te plaatsen. Daarbij werd mijn enthousiasme gevoed door het nieuws dat het voorstel van mijn college Juan Espinola is geselecteerd voor deelname aan de gezamenlijke Leidse innovatie pilot voor 360 Virtual Reality.
Zijn projectidee:
Onze studenten aan de lerarenopleiding doen hun praktische ervaring slechts op één school op. De 360 VR-pilot kan hen meer en verschillende praktische ervaringen bieden. Bovendien kan het hen een ‘veilige’ ervaring bieden: de piloot laat de studenten toe om te handelen zoals ze willen, omdat de VR-ervaring / actie geen gevolgen heeft voor de praktijk. Daarom kan het studenten uitnodigen hun comfortzone te verlaten en van deze nieuwe ervaringen te leren. Ten tweede klagen studenten soms dat de situaties die we hen laten oefenen tijdens onze lessen fictief zijn, omdat ze in hun leeftijdsgroep oefenen. De piloot voorziet hen van meer realistische en levensechte ervaringen.
Beschouw deze blogpost als een eerste verkenning.
Langzamerhand druppelen de virtuele werelden het onderwijs in. Moeten we daar blij mee zijn? Lossen deze werelden iets op voor ons onderwijs? De techniek maakt al veel mogelijk, apparatuur is nog wel relatief duur.
- Onderstaande 3 filmpjes laten mooi zien wat we eigenlijk moeten denken bij Virtual-, Augmented- en Mixed Reality.
- Vervolgens tref je een aantal interessante links over de mogelijkheden en onmogelijkheden van VR in het onderwijs.
- Moet je nu gelijk diep in de buidel tasten (Microsoft Hololens $ 3000-5000) om er wat ervaring mee op te doen? Nee hoor. Onderaan deze post vind je een link waar je een goedkope Cardboard kun aanschaffen (€6 – € 35). Download de app Cardboard en plaats je smartphone in de Cardboard en reis door de wondere wereld van VR.
Interessante links naar Kennisnet informatie over dit thema
- 6 dingen die je moet weten over virtual reality (Achtergrond: heeft VR een functie in het onderwijs?)
- Virtual Reality in het onderwijs (Brochure: over de mogelijkheden en onmogelijkheden van het onderwijs)
Enkele voorbeelden/toepassingen
- Youtube kanaal Virtual Reality
- Google Expeditions
- The Hidden Worlds of the National Parks (Google Arts & Culture)