Gratis screencast functie voor Google Chrome

catturaVandaag kwam ik een interessante optie tegen voor de browser Google Chrome: een gratis extensie waarmee je screencasts kunt maken. Je weet wel, een filmopname van alles wat je op het scherm doet en wat je daarbij vertelt: uitleg van een programma, een uitleg ahv Google Maps van geoggrafische zaken, een Powerpointpresentatie etc etc.

Ik vond dit als gratis onderdeel op https://www.catturavideo.com/, waar nog veel meer videotoepassingen aangeboden worden, weliswaar tegen betaling.

Hieronder een screencast over deze handige extensie.

 

 

 

Mooki

mookiOnlangs attendeerde Klaas van Veen mij op http://mooki.io/

Je neemt een kennisclip (meerdere losse scenes mogelijk, in selfie-stand of scenes van jouw omgeving) op met een iPad, je laadt het naar jouw mooki.io account en verrijkt online jouw kennisclips met titels, teksten, foto’s, bullitlijsten, links en pointers. Deze zaken kun je overal op de tijdlijn plaatsen.
Het is nog in beta fase en momenteel alleen nog maar te gebruiken in combinatie met iOs, maar Android-ondersteuning zal zeker ook geïmplementeerd gaan worden, aldus de ontwikkelaar/eigenaar tijdens een telefoongesprek. Eenvoudige integratie met Blackboard en Kaltura staan op de roadmap.
Neemt niet weg dat het nu al prima te integreren is via link of iframe-code in Blackboard. Het business model is nog niet uitgekristalliseerd maar hij gaf aan dat er waarschijnlijk een gratis optie zal komen tot een bepaald aantal mooki’s.
De kracht van deze tool zit hem in het eenvoudig bedieningsgemak. Prima te gebruiken bij ontwikkeling van spoc’s etc.
Allemaal nog erg vers, maar het werkt al behoorlijk goed (zelf ben ik nog niet tegen bugs aangelopen)
Als je naar vermelde website gaat en je op Watch the tour klikt krijg je een impressie van 1,5 minuten. Op hun homepage vind je voorbeelden van mooki’s .
Wie weet iets voor een proeftuin of pilot.

 

Herbruikbare afbeeldingen zoeken/vinden op internet

Dat Google binnen zijn zoekfunctie de mogelijkheid heeft om specifiek naar afbeeldingen te laten zoeken wist je waarschijnlijk al.

Maar je kunt vervolgens de zoekresultaten ook filteren op herbruikbaarheid. Dat is overigens iets anders dan ‘rechtenvrij’.

Creative Commons en public domain vormen daarvoor de basis.

Bekijk onderstaande screencast en leer hoe e.e.a. werkt.