Blackboard 9: Small step for men and big step for menkind;-)

Deze zomer zal universiteit Leiden gaan overstappen van Blackboard 7 naar Blackboard 9. Deze stap is groter dan onze  meest recente migratie van versie 6 naar versie 7.
Small step for men and big step for menkind;-):-).
Toentertijd was het voldoende om een handleiding beschikbaar te stellen met nieuwe functies, men kon gewoon grotendeels met bestaande kennis de courses blijven inrichten.
Het zal voor de komende overstap naar Blackboard 9 toch wel iets lastig worden om te kunnen blijven "teren" op alleen bestaande Blackboard kennis.
Vorige week was ik bij een landelijke Blackboard bijeenkomst waar presentaties werden gegeven op basis van de pre-release van versie 9. Indrukwekkend, maar vooral ook anders!
We zijn bezig binnen Leiden plannen te ontwikkelen over hoe we de begeleiding in dit vernieuwingstraject gestalte gaan geven.
Als jij Blackboard inzet in jouw onderwijs zou ik je willen adviseren om vanaf nu iedere aangelegenheid aan te grijpen je te orienteren op het nieuwe Blackboard.
Hieronder liggen je eerste kansen:
Om te beginnen:
  • Meld je aan voor één van de 1 uurs-webinars uit de EERSTE hand(online via internet een seminar volgen): Please join the Blackboard team to hear more about our newest version, Release 9.0 for Blackboard Learn. This webinar will highlight the new best of both user interface as well as give you a first look at new features and functionality.
    Zodra je je via http://www.blackboard.com/release9/ aanmeldt ontvang je een mail met o.a. een wachtwoord en een link om het webinar bij te kunnen wonen.
    Uitzendmomenten:
    donderdag 29 januari: 18:00 uur
    vrijdag 30 januari: 01:00 uur (‘s nachts!)
    vrijdag 30 januari: 16:00 uur
    vrijdag 30 januari: 18:00 uur
    vrijdag 30 januari: 19:30 uur
  • Willem van Valkenburg (TU Delft) heeft op zijn weblog al een uitgebreid stuk geschreven over de nieuwe functionaliteiten in Blackboard Learn 9:
    http://www.e-learn.nl/2009/01/28/wat-is-er-nieuw-in-blackboard-9
  • Blackboard toont op haar site een product-overview-video(korte- en lange versie). Ga hiervoor naar http://www.blackboard.com/release9/
  • Voor iedereen is het mogelijk om bij Blackboard een preview-account aan te vragen. Ga hiervoor naar http://www.blackboard.com/release9/

Foto’s maken zich los van papier en komen tot leven

ofwel Beyond Reality. Hans Wisbrun tipte me deze vorige week.

Download en installeer een stukje software, houd een pagina voor je webcam: een foto op die pagina wordt een driedimensionaal object of die foto gaat over in een filmpje.

Misschien staat het allemaal nog in de kinderschoenen en loopt het niet altijd even soepeltjes, maar dat zal wel weer een kwestie van een beetje tijd zijn. Papier tot leven brengen, dat wil toch iedereen in het onderwijs? Of is deze ontwikkeling net te laat nu steeds meer scholen besluiten het boekenpakket af te schaffen en daarvoor in de plaats op digitale leermiddelen over te gaan?

Ik nodig je uit een reactie op deze post te plaatsen nadat je het filmpje even bekeken hebt. Het zou natuurlijk heel mooi zijn als jij in jouw reactie een concrete onderwijstoepassing vermeldt waarvoor jij denkt dat deze technologie prima geschikt is.

Ik doe een voorschotje, dicht bij huis: een afbeelding van de stelling van pythagoras in een wiskunde boek verandert in een kort filmje waarin de stelling wordt uitgelegd en waarin praktische toepassingen getoond worden.

In mijn filmpje zie je een mooi voorbeeld van een toepassing voor een driedimensionaal object,

Kijk in dit filmpje hoe het programmablad van Veronica al gebruik maakt van deze technologie. En… je hoeft geen lid te worden van deze omroep om zelf al ervaring op te doen: op de site van de ontwikkelaars staat de benodigde gratis software en een aantal PDF’s die je  kunt gebruiken om zelf dit uit te testen.

Wat bedenken mensen toch leuke dingen..en waar/wanneer houdt dit op? Nooit!

2 instructiefilmpjes Starboard

Gisteren heeft er een presentatie plaatsgevonden over- en op ons nieuwe ICLON Starboard FX 77 DUO. In die presentatie werden in een hoog tempo de highlights gedemonstreerd en kregen de deelnemers de gelegenheid in kleine groepjes de eerste hands-on ervaring op te doen.

Conclusie: de over-grote meerderheid van aanwezigen was onder de indruk van de mogelijkheden en ziet perspectieven voor het gebruik van dit digitale whiteboard. Men is het er wel over eens dat je dan wel direct er mee aan de slag moet gaan, wil het "in je systeem" blijven.

In de PDF die ik de deelnemers per email  achteraf toestuurde stonden alle afgevangen schermen die ik gedemonstreerd heb. Ik was echter vergeten een scherm op te nemen met twee heeel handige filmpjes over het gebruik van Starboard als digitaal whiteboard. Het gaat om de volgende links:

http://www.demosondemand.com/TrainingApp/player/index.asp?sessID=HITI001&promotion_id=1083&startTime=0

http://www.hitachisoft.de/en/fx-duo/video/

PS.  Via youtube is ook heel veel te vinden, maar daar is de kwaliteit niet altijd goed.