Vandaag was ik bezoeker van Innovatium 2008 in Rotterdam: Het Innovatium is dé plek om vernieuwende ICT-projecten uit het hoger onderwijs te presenteren. Centraal staan de workshops over projecten van diverse hogescholen en universiteiten. Daarnaast is er een informatiemarkt die ruimte biedt om verschillende gereedschappen en producten van collega-instellingen uit te proberen.
De virtuele Fontys Campus in Second Life
Fontys heeft in maart 2007 een eiland gekocht van 65000 m2 voor € 300 en betaald daarbij voor huur € 120. Fontys is bezig daar een 3D virtuele leeromgeving te creëren waarbij men zijn best doet de associatie met leslokalen te vermijden. Docenten/studenten van hun ICT lerarenopleiding zijn druk bezig het eiland te voorzien van onderwijsruimtes, waarin studenten hun werk kunnen presenteren, onderwijsfilm kunnen bekijken etc. Presentator Paul Dirckx had speciaal voor deze gelegenheid een afspraak met een collega in het Zuiden in Second life en het was best wel indrukwekkend om te zien hoe je tegenwoordig al gewoon met elkaar kunt praten in deze virtuele wereld: dus je hoeft niet meer chattend te communiceren met die malle type-bewegingen van de avatars. Daar tegenover staat dan wel dat, juist nu een een gewoon gesprek mogelijk is, het juist weer afleidend werkt dat je avatars ziet in plaats van gewone mensen. Ideaal in het onderwijs?
Emerge:ICT voor ICT competenties
In deze workshop van collega Kees Groot kwam de online tool DOCES aan bod: een inventarisatie-instrument voor ICT competenties voor docenten. Een serie vnl ICT gerelateerde beroepsuitspraken moeten jou als docent het beeld verschaffen hoever jij staat in de ICT competenties. Kan puur gebruikt worden voor zelfevaluatie, maar ook voor functioneringsgesprekken etc. Deelnemers kregen een serie vragen te beantwoorden waarop men op een 5-puntsschaal kon aangeven in hoeverre men het eens was met bepaalde beroepsuitspraken. Verder vroeg Kees nog om verbetersuggesties: e.e.a. is nl nog volop in ontwikkeling.
Onderwijs met wiki
In deze workshop werden de ervaringen van VU-docenten getoond in het gerbuik van wiki’s in hun onderwijspraktijk. De wiki als SAMENWERKINGS-tool lijkt nog niet helemaal 100% zijn beoogde effect te oogsten. De praktijk leert dat studenten gewoon hun eigen teksten produceren en in voorkomende gevallen zelfs niet eens geïnteresseerd zijn in andermans werk. Hoe ga je met de copy/paste cultuur om in dit soort wiki-omgevingen? Laat student stukken tekst produceren die voor wisselende doelgroep bestemd zijn. Dan komen ze echt niet weg met rechtsstreeks kopieren en plakken.
Letterlijk bouwen aan kennisdelen in Sharepoint
InHolland presenteerde voorbeelden van gebruik van meervoudidge multiteamsite in Sharepoint en virtueel bedrijf (Civiele techniek). Een voorbeeld vind je op https://www.surfgroepen.nl/sites/ViB/
Inclusief videoconferencing
Donald Ropes van InHolland ontwikkelde een online training om docenten te leren hoe ze dmv een videoconferentie (gebruikmakend van surfgroepen/breeze) fysiek afwezige studenten toch bij de colleges te betrekken. Te denken valt hierbij aan de VERPLICHTING die je als onderwijsinstelling hebt vanuit de wet gelijke behandeling bijvoorbeeld gehandicapte studenten aangepast onderwijs aan te bieden. Daarbij maakt hij in zijn training gebruik van heel simpele en goedkope middelen. Deze training zelf is ook heel simpel qua inhoud en qua vormgeving: een paar powerpointslides en vandaaruit een link naar een instruktiefilmphe van 6 minuten bij YouTube. Types een low budget produkt, maar toch…
De informatiemarkt
Tijdens de luch ben ik wat over de informatiemarkt gaan wandelen en kwam uiteraard bij onze buren uit. FSW met informatie over het geslaagde Leidse Streaming Video project. Zelf vond ik het erg leuk om de demo te zien hoe je met heel eenvoudige middelen LIVE TV kunt realiseren. Daarbij staat ,qua techniek, de streaming server van FSW centraal. Verder een gewone videocamera en als software Windows Media Encoder (vrij te downloaden bij Microsoft.
Bij de stand van de DU heb ik 2 interessante boekjes gehaald: Meerwaarde van E-learning in de praktijk (student, docent en manager aan het woord) en De onstuitbare opkomst van de leermachine (overd de precaire technologie en onderwijs in de periode 1925-2005). Daarnaast ook een DVD, bordevol met informatie en produkten/documenten/handboeken e.d. van DU-projecten. Zeer interessant bezit.