Peerwise

peerwisePeerWise (https://peerwise.cs.auckland.ac.nz/) is een gratis online omgeving (je moet dan eerst een  gratis docenten account aanmaken) waarin je als docent één of meerdere courses kunt aanmaken. Je geeft een titel aan de course, je voegt de studenten toe (bijv. ah.v. hun studentennummer). Vanaf dat moment kunnen de studenten aan de gang.

Idee is dat studenten meerkeuzevragen gaan construeren, inclusief een aanduiding van het juiste antwoord en een extra uitleg van het juiste antwoord (die zien andere studenten als ze die vraag beantwoord hebben). Studenten kunnen elkaars vragen beantwoorden (dus hun kennis toetsen), voorzien van feedback/comments, kunnen vragen beoordelen en kunnen zich bijv. abonneren op hun populaire mede-studenten (waarvan ze vinden dat die goede vragen formuleert/formuleren).

Op deze wijze zijn studenten actief met de lesstof bezig en laten ze zien in hoeverre ze e.e.a. begrijpen.

Studenten kunnen op allerlei manieren “badges” en punten verdienen en hoog in de ranking komen. Dat kan motiverend werken.

Peerwise laat zien wie actief bijdrages levert en wie hoog gewaardeerd wordt als het om de kwaliteit van de vragen gaat.

Zo zou je als docent de opdracht kunnen geven om tijdens de komende collegereeks bijv. 5 vragen te construeren, voor ieder onderwerp 1. Studenten kunnen hun vragen “labelen (taggen) met 1 of meerdere onderwerpen. Hierdoor kun je heel makkelijk vragen van een bepaald onderwerp selecteren en beantwoorden. Studenten bouwen zo een database van vragen op, waaruit je als docent misschien ook kunt putten voor het tentamen.

Idee achter dit alles: Als je goede vragen kunt formuleren met goede uitleg (dat zal moeten blijken uit rating en punten) kun je ervan uitgaan dat je de stof goed begrepen hebt. Als je hoog scoort met het beantwoorden van goede vragen kun je eveneens ervan uitgaan dat je de stof goed beheerst (tenzij je een goede gokker bent natuurlijk).

Meer weten, kijk dan ook even hier: https://peerwise.cs.auckland.ac.nz/docs/instructors/

Zoeken op Youtube levert diverse instructievideo’s op, zoals bijvoorbeeld:

Ideeën? Plaats ze als comment op deze post.

2 thoughts on “Peerwise

  1. Hoi Wytze,
    hartelijk dank voor deze nuttige tip. Mooi zoals jullie vanuit diverse thema’s nuttige handreikingen m.b.t. ICT&O doen richting docenten. Ook de selectietabel voor peer feedback vind ik erg handig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.