Screencast Edpuzzle: Passief video zien wordt actief kijken

edpuzzleVideo kijken is een passieve aangelegenheid en je zult er activerende aspecten aan moeten toevoegen wil je video zinvol kunnen inzetten in je onderwijspraktijk (bijvoorbeeld Flipping the classroom).
Meerdere keren heb ik al Edpuzzle genoemd als platform dat daar goed voor gebruikt kan worden. Nu dan een screencast.
Idee: docent vindt (of plaatst) op internet een interessante video die hij goed kan gebruiken. Probleem: video is veel te lang en bevat geen activerende uitdagingen voor de studenten.
Daar komt Edpuzzle om de hoek kijken: korter maken en pauze momenten inlassen waarin studenten vragen op het scherm moeten beantwoorden of links moeten volgen naar extra informatie.
Achteraf heeft docent gedetailleerde inzage in het kijkgedrag van iedere student en heeft hij de beschikking over handige overzichten waarmee hij kan bepalen waar hij de volgende les de nadruk op zal gaan leggen.
Naast deze zogenaamde assignmnents kan een docent ook een project voor studenten klaar zetten: dan zijn ZIJ de samensteller van een clip, met relevante vragen door hun zelf ingevoerd. “Maak een clip van maxinaal 5 minuten waarin je een kernbegrip uit de quantummechanica uitlegt en zet in die clip minimaal 3 relevante vragen voor de kijkers van die clip.

Zaken op een rijtje

  • alleen docent moet zich registreren (gratis) met emailadres
  • Studenten-leerlingen kunnen gewoon werken met username/password
  • Van video kijken een activerende werkvorm maken
  • Docent heeft inzage in kijkgedrag en analyse van ingevoerde antwoorden van studenten/leerlingen
  • Docent kan gebruik maken van enorm rijke verzameling aan video’s die op het internet in omloop is.
  • Zaption is een schil over bestaande video heen en dus geen schending van auteursrecht. De video draait gewoon van zijn oorspronkelijke plaats; Zaption laat ingekorte versie zien met wat vragen eraan gekoppeld.

Screencast

Meer informatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.