Virtuele snijmachine- nogmaals!

Hoewel de virtuele snijmachine van Surfnet al enkele jaren op vele plaatsten beschreven staat wil ik er toch op mijn blog nu ook voor de derde maal even aandacht op vestigen. Gewoon omdat ik het een mooi concept vind. Eerdere posts hierover heb ik geplaatst op 27-9-07 en 11-9-08

Een aantal posts geleden had ik een filmpje over de Iliad geplaatst.  Hieronder zie je een inhoudsopgave van dat filmpje, eigenlijk gemaakt mbv de virtuele snijmachine. Onderstaande links verwijzen allemaal naar het zelfde videobestand, alleen ieder naar een eigen passage binnen dat bestand.

Inhoudsopgave filmpje Iliad
intro
De hoofdfuncties
News-knop
Books-knop
Docs-knop
Notes-knop
Travel-adapter
meer info: verwijzing nara website
extern geheugen

De virtuele snijmachine is een online-programma waarmee je een stukje geluid of film kunt ‘snijden’ uit een groter bestand, een zogenaamde stream. Het door jou geselecteerde stukje kun je weer opnemen in je eigen portfolio, blog of op je website. ‘Snijden’ staat tussen aanhalingstekens want je gaat niet echt een stukje uit de stream knippen. Je geeft met behulp van de Virtuele Snijmachine eigenlijk alleen aan waar jouw selectie begint en waar hij eindigt. De snijmachine zorgt er voor dat later precies dat stukje weer wordt afspelen. Welke streams kun je met de Snijmachine bewerken? De meeste bestanden die je via het internet kunt afspelen, kun je met de Snijmachine bewerken. Je kunt echter geen selectie maken uit een bestand dat op een CDROM, een DVD of de harde schijf staat.

Het resultaat van het "snijden"van een filmpje met de Virtuele snijmachine is een URL, waarin alleen dat deel van de video getoond zal worden dat jij gemarkeerd heb.

Los van gebruik voor je opleiding bij het ICLON kun je dit natuurlijk ook prima gaan inzetten in je eigen lespraktijk. Fragmenten van journaals, actualiteitenprogramma’s en documentaires markeren en de betreffende links plaatsen in online lesmateriaal (blackboard, Google docs, etc etc) of de link per email versturen (dat kan natuurlijk gewoon ook nog)

Als je jouw filmpjes upload naar Surfmedia zul je bij die filmpjes een koppeling aantreffen naar de virtuele snijmachine zodat je dus bijvoorbeeld URL/links kunt aanmaken naar delen van dat filmje dat je heb ge-uploaded. Deze links kun je dan in je blog of portfolio opnemen. Helaas werkt de virtuele snijmachine nog niet met afgeschermde filmpjes op Surfmedia.

Toen ik ervoor het eerst mee moest werken had ik erg veel aan de online tutorial.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.