Acrobat.com: nieuwe concurrentie voor Google Docs en MS Office Live Workspace

Na Google Docs en Microsoft Office Live Workspace komt nu ook Adobe met een gratis online samenwerkingsomgeving op de markt.

Lees onderstaand artikel van Freek Blankena in de Automatsieringsgids, 6 juni 2008

AcrobatdotcomMainScreen.jpg Adobe heeft zijn PDF-platform een nieuwe draai gegeven. Vanuit de volgende versie van zijn Reader (en Acrobat) zijn PDF’s direct online te zetten. De daarvoor in het leven geroepen site Acrobat.com is een nieuwe concurrent voor Google Docs en Office Live Workspace van Microsoft.

Acrobat.com, dat vandaag in bètaversie wordt opengesteld, is een gratis online-dienst die een aantal functies combineert. Buzzword, een met Adobes Flash- en AIR-technologie ontworpen tekstverwerker die Adobe vorig jaar heeft overgenomen, is daar gebundeld met enkele andere losse diensten uit de Adobe-pijplijn, zoals CreatePDF, Share, MyFiles en ConnectNow (codenaam BRIO). Per account is er een opslag mogelijk van 5 gigabyte.

Klik hieronder om verder te lezen

Samenwerken aan en met documenten is net zoals bij de tegenhangers het uitgangspunt. De nieuwe versie 9 van Reader, die ergens in juli is te verwachten, is onder andere aangepast voor de integratie met Acrobat.com. Hetzelfde geldt overigens voor de Acrobat 9-pakketten (nu in Standard-, Pro- en Pro Extended-versies) voor het op bedrijfsniveau creëren van PDF’s, die in juli op de markt komen.

Met Buzzword zijn online documenten aan te maken – met redelijk wat tekstverwerkersfuncties – die vervolgens worden opgeslagen als PDF of als Word, RTF of HTML. Door het mailen van een URL aan derden kunnen deze via Share worden uitgenodigd aan hetzelfde document te werken, of opmerkingen te geven, of alleen te lezen.

Via ConnectNow kunnen dezelfde documenten ook in een gedeeld scherm door maximaal drie personen samen aangepast worden, waarbij deze via audiokanalen met elkaar praten. Ook videoconferencing is mogelijk met ConnectNow – dat een sterk afgeslankte versie is van het eveneens vernieuwde conferencingpakket Acrobat Connect Pro.

De grens tussen bestandsformaten vervaagt niet alleen in Acrobat.com, maar ook in Acrobat 9. Voor het eerst is het mogelijk om PDF-bestanden te maken waarin bijvoorbeeld Flash-filmpjes zijn opgenomen die ín het PDF-document zijn af te draaien. Een andere nieuwe mogelijkheid is de ‘Portfolio’-optie, die gebruikers met Acrobat ‘hele coole Zip-bestanden’ laat maken, in de bewoording van Colin van Oosterhout, Business development manager Acrobat bij Adobe. Allerlei bestanden (in Flash, PDF, JPeg, Excel en allerlei andere eigen bestandsformaten) kunnen in een ‘portfolio’ op een overzichtelijke manier tot één PDF verwerkt worden. De presentatie van die bestanden kan voor de eindgebruiker die de PDF in zijn Reader bekijkt met bijvoorbeeld een animatie en begeleidende teksten op een helderder wijze gerealiseerd worden dan wanneer de verzameling bestanden in een Zip-file zouden zijn verenigd. En wordt het bestand te groot, dan kan het uiteraard op Acrobat.com worden gezet, waarbij er vanuit Acrobat meteen een mailtje met de URL naar de belanghebbende(n) kan.

Adobe hoopt zijn investeringen in Acrobat.com terug te verdienen met de Acrobat-pakketten. De prijzen daarvan liggen tussen 115 euro (voor een upgrade van de Standard-versie) en 819 euro (voor de volledige licentie voor de Pro Extended-versie).

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.