Wat heeft J.P. Balkenende nou met webstroom?

Op 19-2-08 nam ik deel aan een bijeenkomst van Webstroom: De community van streaming video deskundigen uit het hoger onderwijs. Thema: Webstroom als expertisecentrum.
Binnen het Nederlandse HO en Webstroom vinden er veel projecten over en met video plaats. Maar wat gebeurt er met al die kennis? Hoe bereiken we anderen om te laten weten welke expertise waar beschikbaar is? Hoe regelen we ondersteuning bij hergebruik c.q. verdere ontwikkeling? Over deze vragen zouden we ons buigen. Naar mijn smaak kwam dat niet helemaal uit de verf omdat deze onderwerpen een beetje als sluitpost aan het einde van het overigens interessante programma aan de orde kwamen.

Even een verslag:

Project Videoactive
RUG en VU hebben samen met een aantal andere Europese universiteiten geparticipeerd in het Europese project: Videoactive (met geld van Europese gemeenschap/Socrates fondsen). Hoofddoel was verspreiding van videokennis en bouwen van internationale community. Produkten: workshops, ook online aangeboden ("virtual workshops", binnen eigen instelling te organiseren) en een prachtig handboek, vol met zeer praktische tips over hoe om te gaan met video in het onderwijs en handige koppelingen naar andere mooie sites. Een aanrader. Voor verdere informatie verwijs ik naar http://www.videoaktiv.org/index.php?id=228

Surfnet videotheek wordt Surfmedia.nl
Surfnet werkt hard aan een nieuwe videoportal a la YouTube, dus met een hoog web 2.0 gehalte. Films plaatsen, van commentaar voorzien, beoordelen, delen etc etc. Verwacht wordt dat deze portal in de loop van maart live gaat. Een site met mediatheek, RTV gids en Media Academy. Je kunt een account voor de mediatheek aan maken en hebt daarmee 1 Gb video ruimte. Je kunt daarmee zowel privecollecties als publieke collecties aanleggen. Op mijn vraag of je ook een collectie voor een afgesloten groep mensen (in kader van ons portfolio) kunt onderhouden konden ze helaas niet positief reageren. Ze zouden mijn vraag wel meenemen in de verdere ontwikkeling van de nieuwe portal. Ben benieuwd. Binnen de RTV gids zullen kanalen angeboden worden voor live-video-uitzendingen. Binnen Media Academy vind je allerhande interessante media-informatie.

Media Academy versus Surf Academy
Onze collega Harriët Damen deed "in Surfnet-jasje" een poging helderheid te verschaffen in de betekenis van deze twee Academies (verwarrend). In Surf Academy komen Surfnet (technisch) en Surf Foundation (ICTO) samen. Surf Academy orgainseert een Winterschoo (Repositories), Summerschool (Online Samenwerken) en najaarschool (Beveliging Identity Management) Een "school" duurt altijd meerdere dagen, inclusief diner, waarbij netwerken hoog op de agenda staat. Ook organiseert Surf Academy masterclasses video (duur: 1 dag)
Media Academy is onderdeel van het eerder genoemde Surfmedia: community& support op gebied van video

5 minutes of fame
In 2005 bij UVA gestart, inmiddels overgewaaid naar HVA en UU. Studenten maken, na volgen van videoworkshop, een 5 minutenfilmpje dat de Youtube norm zwaar overstijgd. Een vakkundige jury beoordeeld en de prijsuitreiking vind plaats op een ware awardavond in Hollywood style, inclusief de rode loper.
Er wordt opgeroepen vooral ook in te haken. De draaiboeken liggen gebruiksklaar te wachten.
Overigens zal er in oktober een landelijk gala georganiseerd worden waarbij alle instellingen die 5 minutes of fame hebben georganiseerd zullen samenkomen.

Triple L project
Triple L bevordert het (her)gebruik van Live events als Leerobjecten voor Leeromgevingen, zoals hoorcolleges, lezingen, interviews en oraties. Triple L is een samenwerkingsproject van de Universiteit van Amsterdam, Wageningen Universiteit en Researchcentrum, Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam.
http://www.i2o.uva.nl/triple-l/ is de site waartoe dit project geleid heeft. Mooi werk. Veel praktische info (naslagwerken, sites, wiki…) en een bron van allerlei videocolleges. Heerlijk om "in de etalage" te zien wat jammer het toch is dat Balkenende het onderwijs (Bestuurskunde aan UVA) heeft ingeruild voor de politiek;-). Hij zou in ieder geval de BKO met vlag en wimpel doorlopen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.