Gratis boeken downloaden?

Biblioo.nl - de online bibliotheek

Dat kan op Biblioo.nl, een bibliotheek die 24 uur per dag, 7 dagen per week open is, en waar u gratis en zonder registratie gebruik van maakt.

Biblioo.nl is een online bibliotheek met een collectie die bestaat uit e-books, e-zines en luisterboeken. Deze mogen voor eigen gebruik gratis gedownload worden.

De site speelt in op een aantal maatschappelijke ontwikkelingen:

 • Praktijk en onderzoek van het CBS wijzen uit dat steeds minder mensen lid zijn en gebruik maken van de openbare bibliotheek. Internet heeft de functie van informatiebron overgenomen.
 • Gebruik van het gedrukte boek ligt onder vuur. Hoewel er nog steeds veel gedrukte uitgaven verschijnen in Nederland, worden steeds vaker elektronische boeken, de zogenaamde e-books, gebruikt. Ook verschijnen steeds meer tijdschriften digitaal.
 • Mensen publiceren steeds vaker zelf in plaats van een uitgever hierbij in te schakelen. Dit gebeurt digitaal. Inkomsten worden gegenereerd door middel van advertenties in de publicatie.
 • De komst van elektronische papier zorgt ervoor dat e-books ook comfortabel te lezen zijn.
 • Voor uitgevers is het digitaal publiceren van een boek wat ook in drukvorm beschikbaar is interessant omdat de praktijk uitwijst dat hierdoor de vraag naar de gedrukte publicatie toeneemt.”

Ga maar eens kijken op http://www.biblioo.nl/

10 thoughts on “Gratis boeken downloaden?

 1. Ik zie inderdaad, 2,5 jaar na plaatsen van deze post, dat er inmiddels een verschuiving heeft plaatsgevonden van de verhouding gratis-betaald:-(. Iets waar we beducht op moeten blijven. Iets wat nu via “the cloud” gratis is kan over enkele maanden opeens een betaalde dienst blijken.

 2. Ik wandel veel en heb dan meestal op mijn iPhone, hiervoor mijn iPod, een luisterboek. Heerlijk bij het wandelen dus.

 3. Toevallig ben ik net 1984 op mn mobiel aan het lezen. Sterker nog…ik schrijf dit vanuit mn bed via mn mobiel. Tis even wennen maar daarna is het wel makkelijk, mobiel lezen. 100 boeken mee in je broekzak. Elk vrij moment kan je snel weer wat regels mee pakken. Er zijn niet zoveel nederlandse ebooks maar als je op project Gutenberg zoekt vind je stapels gratis boeken. Groetjes.

 4. Ik ben het helemaal eens met je commentaar op mijn commentaar: het woord ‘fratsen’ heeft ook voor mij een negatieve lading. En dat is ook precies waarom ik het hier, tussen aanhalingstekens, gebruikte: om aan te geven dat ik niet wil worden als die mensen die nieuwe, innovatieve dingen afdoen als “fratsen”.

 5. Hoi Adriaan,
  jouw reactie is zo ongeveer het maximale wat ik volens mij kan bereiken met dit blog: mensen over ontwikkelingen laten nadenken. Ik ben het daarbij inhoudelijk grotendeels met je eens. Het enige waar ik me niet zo in kan vinden is het gebruik van het woord “fratsen” voor iets wat een trend dreigt te gaan worden. Frats heeft iets met “ongewenst” te maken, en in die zin ga ik ik heel ver met je mee. Het heeft ook iets met “ondoordachts” te maken. Dat is het naar mijn idee dus niet, gezien de opsomming in het artikeltje van een aantal maatschappelijke ontwikkelingen.
  Overigens: er staat nog bijzonder weinig op biblioo.nl en ik weet dus ook echt niet of het hier om een top of een flop gaat.

 6. Tja, wat moet ik hier nou van vinden. Ik snap dat het allemaal kan en dat het de toekomst is en zo. Maar ik merk toch ook dat hier voor mij een soort persoonlijke grens ligt. Iets in mij komt in opstand. Hoe kan een digitaal boek je ooit het gelukzalige gevoel geven van een regenachtige zondagmiddag met je boek op de bank? Om maar niet te spreken van op het strand met je boek? Maar ja, wie weet, ik kan me herinneren dat ik ooit gezworen heb nooit een mobiele telefoon aan te schaffen. Het zal wel met ouder worden te maken hebben, 😉 Ik hoop maar dat ik niet het punt ga bereiken dat ik me echt niet meer openstel voor dit soort ‘nieuwe fratsen’. Dus bedankt maar weer, Karel, dat je ons scherp houdt op dit gebied.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.